Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, că din luna decembrie ar trebui să vină primele facturi compensate atât la energie, cât și la gaze pentru clienții care se se încadrează în consum.
„Normele sunt în Monitorul Oficial în 27 octombrie. A fost o mică întârziere cu formarea noului guvern pentru că normele au fost elaborate de Ministerul Energiei. Furnizorii nu au niciun motiv să nu aplice legea și compensarea pentru clasele de consum. Furnizorii de energie nu au voie să aibă prețul mai mare de 0,71kw”, a declarat Virgil Popescu.
Întrebat de ce este nevoie de noi discuții în coaliție pe legea compensării, dacă deja a fost publicat în Monitorul Oficial, ministrul Energiei a răspuns: „Nu știu. În coaliție nu am discutat acest lucru și nu s-a pus problema că normele nu sunt pentru că toți știm că normele au fost publicate înainte de 1 noiembrie.
Ministrul a afirmat că va fi mai greu de gestionat plafonul la gaze naturale, întrucât în perioada de iarnă consumul este mult mai ridicat, însă spune că toți consumatorii care se încadrează în consum vor beneficia de reducere.
Virgil Popescu a declarat că România a s-a alăturat unui demers alături de alte patru state din UE și a cerut Comisiei Europene un acord pentru a face o achiziție voluntară centralizată de gaze.
„Încercăm la nivelul Comisiei Europene, România cu Franța, Spania, Italia și cu Grecia am format un grup de cinci state care avem o minoritate de blocaj și încercăm să facem niște modificări în piață o achiziție voluntară centralizată de gaze. De principiu Comisia Europeană ar agrea acest acord”, a afirmat ministrul.
Cei care se încadrează într-un consum de până la 300kw la energie electrică cu o marja de 10% suplimentară sau 200 de metrii cub, vor avea la energie electrică o compensație de 291 de lei pe Mw, cam cât plăteau anul trecut, iar la gaze naturale un discount de 33% la prețul gazului natural”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.